zaterdag 10 november 2012

Pelagische tocht

Gisteren 10 november met Zest for birds de zee op. de verwachtingen waren hoog gespannen en die zijn ruimschoots uitgekomen. Het was een fantastische ervaring!

we zijn met de Zest 2 om 06:45 uur uitgevaren uit Simonstown. Er waren 13 deelnemers aan de trip en 5 bemanningsleden. Naast de schipper en zijn maat, 3 zeer ervaren zeevogelwaarnemers die ook de zeezoogdieren zeer goed kennen. De boot voer langs Cape Point en Cape of good Hope.

Cape point, Wil Leurs
Voor Cape of good Hope hadden we al de eerste twee Brydes Whales. Bij het ronden van Cape Point veel Cape fur Seals en de geweldige Giant Petrels. Wat een fantastische beesten. Tijdens de tocht zagen we zowel de Northern- als southern Giant Petrels. Na een rustig stuk, ontdekten we in de verte een concentratie vogels. Dit was aanleiding om de boot er op aan te koersen. Hier was een groep van acht Orca's actief met een groep Cape Fur Seals. We hadden deze prachtige zeeroofdieren naast en zelfs onder de boot. Het was een fantastisch spektakel! Een beest draaide zich zo dat we de witte buik vlak onder het wateroppervlak zagen, alsof hij ons wilde bekijken!

killer whale (Orca disambiguation) wil leurs
Het was nu zaak een trawler of longliner te vinden die aan het vissen zijn. Na een ongeveer een uur hadden we twee Humpback Whales. Ik hoorde de schipper zeggen: "is it a birdwatch trip or a whale watch trip?" Fantastisch!
De schipper koerste vervolgens op een trailer af. Hoe dichter we bij de trawler kwamen hoe meer vogels we zagen. Rond de Trawler lagen vele tientallen Albatrossen en nog eens een meervoud aan pijlstormvogels. Door het gebrek aan wind hadden de Albatrossen grote moeite met opstijgen. Het leken soms wel knobbelzwanen die met een aanloop het luchtruim kozen. De camera's ratelden hier meer dan een uur. We zagen onder andere: Sabinas Gull, Common Tern, swift Tern, pinguin, Sandwich tern, Sooty Sheerwater, Manx Sheerwater, Greater Sheerwater, de Giant Petrels, White Chinned Petrel, Pintado (Cape) Petrel, en Indian Yellownose, Atlantic Yellow Nose, Shy, black Browed en Wandering Albatrosses.

Black browed Albatros (Thalassarche melanophris) Wil Leurs.
Swartrugalbatros
Na deze climax zijn we teruggevaren naar Simonstown. Om 16:00 waren we ongeveer weer in de haven. Hier hebben we heerlijk gegeten en nagenoten van de onvergetelijke tocht.