zaterdag 8 december 2012

Nieuwe libellensoort voor Zuid Afrika!

Tijdens een enorme onweersbui in Kruger, zaten we in het keukentje voor ons huisje op Restcamp Letaba.  Dit keukentje is buiten maar toch ook binnen. Het zit onder het rieten dak waarbij de voorzijde is voorzien van open ramen met gaas. Op de foto kijk je tegen de ramen met het gaas aan.

Ons huisje in Restcamp Letaba. Kruger (Wil Leurs)


Omdat het licht allerlei insecten tegen het gaas aantrok, is Wil gaan kijken wat er allemaal op zat. Naast prachtige nachtvlinders en termieten, vond hij een tiental libellen. We hebben twee onbekende libellen voorzichtig gepakt en geprobeerd op naam te brengen. Één libel determineerden we als " Paragomphus elpidius". Zie foto. De andere libel konden we niet direct op naam brengen. Voor de determinatie beschikten we over "Dragonflies of South Africa" van Warwick & Michelle Tarboton.

Paragomphus elpidius (Onno Wildschut)


Eenmaal thuis is op basis van de foto's het speurwerk naar de soort doorgegaan. Karen, de echtgenote van Wil,  heeft uiteindelijk foto's op internet gevonden die wel heel erg leken op de libel. Het betrof " Paragomphus magnus".

Om zekerheid over de determinatie te verkrijgen, is contact gezocht met Dr. Klaas Douwe Dijkstra van Naturalis in Leiden een deskundige van de Afrikaanse Odonata. Hij heeft de determinatie bevestigd.

Het betreft "Paragomphus magnus".

En nu komt het! Het is de eerste waarneming voor Zuid Afrika! Dat zijn toch mooie dingen hè?

De soort komt wel voor in Zambia, Mozambique en Zimbabwe. Klaas Douwe neemt over deze waarneming contact met Warwick Tarboton op en zo hebben we een kleine bijdrage aan de wetenschap geleverd :-) De volgende druk van "Dragonflies of South Africa" is dan een soort rijker.

Paragomphus magnus (Wil Leurs)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten